Barn i bil

Barn i bil

Dödsrisken för en kollision minskar med hela 90-95 procent om ett mindre barn sitter i en bakåtvänd bilbarnstol. Ändå åker många svenska barn framåtvända redan i tidig ålder. Nästan hälften av barnen sitter framåt i åldern 3-5 år. Det är onödigt tidigt, menar säkerhetsexperterna.
Ett annat - enkelt - sätt att minska risken för krock och skadade barn är att skippa mobilen under bilkörning.

 

Många barn åker bil så gott som dagligen. Fortfarande skadas och dödas barn i bil även om andelen minskat kraftigt de senaste åren.
Barn rekommenderas att åka bakåtvända så länge som möjligt. Det beror på att deras huvuden är tunga i förhållande till vad deras nackmuskler kan hålla emot vid en kollision. Först runt 4-5 års ålder har barnets nackmuskler utvecklats tillräckligt för att klara av en kraftig inbromsning eller krock.

Här till vänster hittar du också de senaste testresultaten - vilka babyskydd, bilbarnstolar och bältesstolar som är farliga, vilka som är säkrast och mest prisvärda.

 

Lag om skydd i bil  

Alla barn som åker bil ska vara fastspända, och barn under sju år ska sitta i särskild bilstol. Dessutom är det lag på att barn under 135 cm ska använda antingen bälteskudde eller bältesstol.
Det finns många olika bilbarnskydd. De som säljs i Sverige är alla av godkänd typ, men passar olika bra i olika bilar. Prova därför alltid att stolen passar i din bil innan du gör inköpet.

 

Spädbarn (0-9 mån) - Bilbarnstol för baby  

De minsta barnen ska åka i ett sk babyskydd. Babyn ska vila stadigt och bekvämt, med skydd för hela huvudet. Babyskydd kan hyras eller köpas hos vissa barnvagnsbutiker och försäkringsbolag.

 Hitta babyskydd och bilbarnstolar i Trygg-Hansa Säkerhetsshop

Tänk på:  

  • Babyskyddet ska sitta stadigt och inte luta för mycket.
  • Barnet ska vara fastspänt med det bälte som hör till babyskyddet.
  • Barn ska aldrig sitta på en plats som har krockkudde framför. Sidokrockkuddar utgör ingen fara.
  • Barnskyddet är urvuxet när barnets huvud sticker upp ovanför stolens kant.

Upp till 4 år - välj bakåtvänd bilbarnstol  

När ditt barn kan sitta stadigt utan stöd är det dags att byta till en bakåtvänd bilbarnstol som kan monteras i fram- eller baksätet.

Barn bör åka bakåtvänt så länge som möjligt. Stolen är urvuxen när barnets huvud sticker upp ovanför ryggstödets kant (= när toppen av öronen når överkanten på ryggstödet) eller när viktgränsen passerats.

Tänk på:  

  • Avståndet till vindrutan ska vara minst 5 cm från barnets huvud om stolen är fäst i framsätet. Bilbarnstolen ska monteras så hårt ner i sätet så att bilbarnstolens rygg inte rör sig uppåt då den är lutad mot instrumentbrädan.
  • I baksätet ska stolen i regel vila mot framsätets ryggstöd.
  • Belasta stolen och spänn banden så att stolen sitter stadigt.
  • Barn under 140 cm ska aldrig sitta på en plats som har krockkudde. Sidokrockkuddar utgör ingen fara för barn i bakåt- eller framåtvänd bilbarnstol.

5 år och uppåt - framåtvänd bilbarnstol  

När barnen kommit upp den ålder då de inte får plats i en bakåtvänd stol längre blir det naturliga valet en framåtvänd bilbarnstol eller en sits. Enligt svensk lag ska barn som är kortare än 135 cm använda särskild skyddsanordning avsedd för barnets ålder, vikt och längd.

De flesta famijer övergår så småningom till en sits, främst av praktiska skäl eftersom den är lätt att flytta på. En sits håller visserligen inte huvudet lika bra på plats, t ex om barnet skulle somna, men den gör att barnet kommer upp så mycket att bilbältet inte riskerar att hamna över halsen. Dessutom gör en sits att barnet kommer upp och själv ser bättre, till exempel strax före en kollision.

 

Säkrare färd utan mobil 

Allt fler vuxna använder mobilen under bilkörning. Vanligast är prata i telefon, men det händer också att man mejlar, tittar på kartor eller använder sociala medier, visar undersökningar från Trygg-Hansa.
Fyra av fem förare pratar ibland i mobilen utan att ha handsfree, och var tredje skriver eller läser sms.

Enligt de nya reglerna i svenska trafikförordningen får bilförare endast ägna sig åt att använda tekniska hjälpmedel och kommunikationsutrustning i bilen "om det inte inverkar menligt på körningen".

Läs mer HÄR om vad som gäller för lite större barn i bil.

 

 

Uppdaterad maj 2015

 

Författare:
Åsa Fagerström,
medicinjournalist


Läs mer om nollåringen

Sjukdomar

I vårt uppslagsverk kan du läsa om allt från utslag till kolik och getingstick.

Läs mer

Frågor & svar

Välkommen med din fråga till barnmorska och barnläkare, eller läs tidigare expertsvar.

Läs mer

Vaccinationer

Vilka sjukdomar ingår i det svenska vaccinations- programmet? Vilka andra vaccinationer finns?

Läs mer

Gravidguiden

Smarta tips om vad du behöver tänka på under din graviditet.

Till gravidguiden

Barnförsäkring

Klokt att teckna så tidigt som möjligt. Varför barnförsäkring?

Läs mer om varför

Rätt försäkrad?

Behöver du hjälp erbjuder vi dig kostnadsfri rådgivning

Rätt försäkrad?